Рецензія на альбом «Мертві Голоси» гурту Zwyntar

Автор рецензії - Григорий Князев

Цей бенд народився всього кілька років тому, але свою впевнену і заслужену популярність в клубах заробив майже відразу. Особливо коли одним з головних учасників групи стала культова в інтернеті співачка і скальд Саша Кладовище. Та сама, що подарувала нам великий вірш «я дістану морфій, чувак, не сси» і шедевр про розчавлену космодесатніком дівчину-слаанешітнку:

Але співпраця з Zwyntar стало тією самою деталлю пазла, яка встала на своє законне місце. Саме такі аранжування найбільше підходили і Сашиному вокалу, і тим самим текстам і віршам. Про що? Про смерть. Мороці. Глухомані. І тому, що це чертовски весело!

Так, це чертовски весело, як веселий Хеллоуїн або День Мертвих, і курна, спекотна атмосфера жанру темного кантрі тільки допомагає нагадати про це. У хід йде не тільки лірика і мелодика, але в ще більшому ступені аранжування і інструментарій. Старий і випробуваний на заході інструмент кантрі – пральна дошка – віддається в цьому альбомі хрестом і перестуком позбавлених плоті кісток з розореної могили. Звуки банджо – точно голки, що б’ють прямо по нервах і змушують божевільних маріонеток-зомбі танцювати моторошні танці посмертия. Але самий екзотичний для нас інструмент на цьому альбомі – казу. Вперше з акваріумовского «Трикутника» цей майже пародійний інструмент так переконливо звучить в музиці з колишнього СРСР. Але якщо в «Поручик Іванові» це був веселий карнавальний звук ходи життя, то на «Мертвих голосах» це звук жорстокої пародії на Архангела Гавриїла – персональний апокаліпсис для кожної людини.

І, трясця, це працює так добре, що просто неможливо відірватися. Дев’ять пісень і трохи менше сорока хвилин альбому, але пил і вісельность його гумору, морок пісні кажанів і навпаки, ударне веселощі стартового мексиканців складаються в той самий веселий драйв, в якому мертвий і живий виявляються рівними перед Нею і тому – подвійно веселі Мабуть, цього альбоми б коштувало стати справжнім саундтреком до справжньої – неможливою, тобто, – екранізації «Темної Вежі» Кінга. Особливо той самий стартовий Мексиканець, хоча не менше хочеться виділити Муншайн з близької пострадянському людині темою самогону та його контрабанди і На болотi, де похмура тема дружини-алігатора викликає асоціації з першим сезоном «Справжнього детектива».

Цієї зими альбом «мертвi голоси» буде ідеальним способом підтримати себе в очікуванні весни. Тим більше, що і навесні, і влітку, і восени Кістлява завжди одна і та ж. Так що і пісні про неї краще слухати теж однаково. З посмішкою.