Bob Dylan

Країна: США
Дата Народження: 24 травня 1941 рік
Роки Активності: 1962 – Даний Час
Веб Сайт: www.bobdylan.com

Боб Ді́лан (Bob Dylan) – псевдонім Ро́берта А́ллена Ці́ммермана (англ. Robert Allen Zimmerman) (* 24 травня 1941, Дулут, Міннесота, США) — американський співак українсько-литовського єврейського походження, композитор, поет і гітарист, з лірики якого запозичено багато крилатих фраз, а музика вплинула на творчість величезної кількісті композиторів-піснярів. Володар премій Греммі та Оскар. Лауреат спеціальної Пулітцерівської премії (2008) «за визначний вплив на популярну музику й американську культуру за допомогою ліричних композицій виняткової поетичної сили». Лауреат Нобелівської премії з літератури 2016 року за «створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції». Найтитулованіший митець в історії масової культури.

Починаючи з 1994 року, Боб Ділан видав шість книжок зі своїми малюнками та його картини були представлені у багатьох відомих галереях. Як музикант, він продав понад 100 мільйонів платівок, що робить його одним із найуспішніших музикантів сучасності.

Народився 24 травня 1941 у містечку Дулут (штат Мінесота) в сім’ї дрібного торговця. Батьки музиканта Абрахам Ціммерман і Беатриса Стоун брали активну участь у житті невеликої місцевої єврейської громади. Його предки — євреї, вихідці з України: дідусь і бабуся по лінії батька, Зігман і Анна Ціммерман, виїхали до США з Одеси у зв’язку з єврейськими погромами 1905 року. Предки по материнській лінії були литовськими євреями (Беньямін і Лібба Едельштейн), які емігрували в 1902 році. В автобіографії Боб Ділан пише, що рід його бабусі по материнській лінії походить з Туреччини, де носив прізвище Киргиз.

У 1947 батько Роберта захворів на поліомієліт, і сім’я переїхала до сусіднього міста Хіббінг. У дитинстві Роберт багато слухав музичні передачі з записами блюзів. Особливо його вразила фолк-музика Хенка Вільямса і Вуді Гатрі. Вуді Гатрі дуже вплинув на Боба Ділана. На початку свого музичного становлення більша частина репертуару Ділана складалася з композицій Гатрі. Також Боб переймав манеру співу і деякі гітарні прийоми Гатрі, хоч у житті вони зустрічались один раз, коли Ділан провідав його у психлікарні. Він опановує ази гри на гітарі, його улюбленим інструментом стає губна гармоніка. У 10 років він написав перші вірші.

Під час навчання у середній школі Боб виступає у складі різних колективів, які виконували народну музику в кафе і барах. Музичні заняття він продовжує і після вступу до Університету Міннесоти (1959). За свою кар’єру він користувався декількома псевдонімами. Але основним його псевдонімом, під яким його знає весь світ, став Боб Ділан, де прізвищем стало ім’я улюбленого поета Ділана Томаса (що сам Ділан з деякого часу заперечує).

Він починав писати в традиції народної музики. Його ранні пісні альбому «The Freewheelin’ Bob Dylan» 1963 і «Часи, вони змінюються» 1964 асоціювалися з громадським рухом США за права людини й антивоєнним рухом. З 1965 він працює в індивідуальному стилі рок («Highway 61 Revisited» 1965 і ін). У 1991 він випустив диск, в котрий ввійшло 58 пісень, що раніше офіційно не видавалися — «The Bootleg Series, Vols. 1-3: Rare And Unreleased, 1961—1991». Цей диск став першим із серії колишніх бутлегів, а в 2005 році вийшла п’ята збірка — Vol. 7. У доробку живої легенди рок-музики 32 студійних, 9 концертних та 15 збірних альбомів.

Дискографія
1962 Bob Dylan
1963 The Freewheelin’ Bob Dylan
1964 The Times They Are A-Changin’
1964 Another Side of Bob Dylan
1965 Bringing It All Back Home
1965 Highway 61 Revisited
1966 Blonde on Blonde
1967 Bob Dylan’s Greatest Hits
1967 John Wesley Harding
1969 Nashville Skyline
1970 Self Portrait
1970 New Morning
1971 Bob Dylan’s Greatest Hits Vol. II
1973 Pat Garrett & Billy the Kid
1973 Dylan
1974 Planet Waves (разом з The Band)
1974 Before the Flood (разом з The Band) (концертний)
1975 Blood on the Tracks
1975 The Basement Tapes (разом з The Band)
1976 Desire
1976 Hard Rain (концертний)
1978 Street Legal
1978 Masterpieces
1979 Bob Dylan at Budokan (концертний)
1979 Slow Train Coming
1980 Saved
1981 Shot of Love
1983 Infidels
1984 Real Live
1985 Empire Burlesque
1985 Biograph
1986 Knocked Out Loaded
1988 Dylan & The Dead (концертний, разом з Grateful Dead)
1988 Down in the Groove
1989 Oh Mercy
1990 Under the Red Sky
1992 Good as I Been to You
1993 The 30th Anniversary Concert Celebration (концертний)
1993 World Gone Wrong
1994 Bob Dylan’s Greatest Hits Volume 3
1995 MTV Unplugged (концертний)
1997 Time Out of Mind
2000 The Essential Bob Dylan
2001 Love and Theft
2001 Live 1961-2000: Thirty-Nine Years of Great Concert Performances
2005 Live at the Gaslight 1962 (концертний)
2006 Modern Times
2007 Dylan
2009 Together Through Life
2009 Christmas in the Heart
2012 Tempest
2015 Shadows in the Night
2016 Fallen Angels